Η LoRa Alliance® και ο GS1 in Europe συνάπτουν σύμφωνο συνεργασίας προκειμένου να διερευνήσουν το συνδυασμό των προτύπων GS1 για την Εφοδιαστική Αλυσίδα με το πρότυπο LoRaWAN®
Το αρχικό πιλοτικό έργο, αξιοποιεί επιτυχώς τα πρότυπα LoRaWAN και RFID για τη μείωση του κόστους συντήρησης και τη βελτίωση της λειτουργικότητας στη σιδηροδρομική βιομηχανία
Φρέμοντ, Καλιφόρνια - 3 Μαρτίου 2021– Η LoRa Alliance®, ο διεθνής σύνδεσμος επιχειρήσεων που υποστηρίζει το ανοικτό πρότυπο LoRaWAN® για τη δικτύωση μέσω internet (IoT-Internet of Things) δικτύων ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος (LPWANs) και ο GS1 in Europe, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αναπτύσσει παγκόσμια πρότυπα για τη αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ των επιχειρήσεων καθώς και την ασφάλεια και τη διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας σε πολλαπλούς τομείς, ανακοίνωσαν επίσημα τη συμφωνία τους να συνεργαστούν για τη διερεύνηση της χρήσης των δικτύων LoRaWAN από τα πρότυπα GS1, για τη διαχείριση δεδομένων. Ο στόχος των δύο οργανισμών είναι να παρέχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα και διαλειτουργικότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού και στις διαδικασίες συντήρησής τους, να ενισχύσουν τη διαχείριση αποθεμάτων και να απλοποιήσουν την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ διαφορετικών συστημάτων και συναλασσομένων. Η αρχική συνεργασία εξετάζει τις απαιτήσεις της σιδηροδρομικής βιομηχανίας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι τομείς.
Στη Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη πιλοτικό έργο που απευθύνεται στις εθνικές σιδηροδρομικές εταιρίες, προκειμένου να εφαρμόσουν ένα οικονομικά αποδοτικότερο σύστημα ταυτοποίησης για τα σιδηροδρομικά βαγόνια και τις υποδομές τους. Αυτή η αρχική συνεργασία ήδη αποδεικνύει την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα της χρήσης δεδομένων από τεχνολογίες EPC/RFID μέσω των LoRaWAN δικτύων.
Επιπλέον, υπό επεξεργασία βρίσκεται μια εμπλουτισμένη μορφή δεδομένων, η οποία να μπορεί να εφαρμοστεί στη σιδηροδρομική βιομηχανία για να διευκολύνει τα δίκτυα να διαχειριστούν γεωγραφικές συντεταγμένες αλλά και να έχουν πρόσβαση σε πρόσθετα δεδομένα, με σκοπό την πρόβλεψη αναγκών συντήρησης και διαχείρισης παγίων. Οι τελικοί χρήστες θα έχουν πρόσβαση στην εύκολη ψηφιοποίηση των υφιστάμενων συστημάτων τους, καθώς επίσης και μειωμένα διαχειριστικά και λειτουργικά κόστη από τη εκτεταμένη υιοθέτηση των προτύπων GS1 μέσω του LoRaWAN.
“Η ανάπτυξη του LoRaWAN έχει επιταχυνθεί σημαντικά τους τελευταίους 12 μήνες και έχει καταστήσει το 2021 ως έτος μαζικής κλιμάκωσης εφαρμογών σε πολλές βιομηχανίες”, είπε η Donna Moore, CEO και Πρόεδρος της LoRa Alliance. “Μια σαφής τάση που έχει προκύψει είναι η ανάγκη για στρατηγικές πολλαπλών σημείων πρόσβασης (multi-RAN) για την αντιμετώπιση πολύ συγκεκριμένων αναγκών. Ο συνδυασμός δικτύων μικρής εμβέλειας RFID και μεγάλης εμβέλειας LoRaWAN είναι μία τεράστια ευκαιρία να επιτευχθεί ασύρματη επικοινωνία σε χαμηλό κόστος, ενισχύοντας τα οφέλη των δύο τεχνολογιών για τον χρήστη. Αυτή η συνεργασία είναι ένα ακόμη βήμα στη στρατηγική πρωτοβουλία της LoRa Alliance για απλοποίηση του IoT, καθιστώντας το LoRaWAN πιο προσβάσιμο και διαλειτουργικό με ανοιχτά πρότυπα.”
Ο François Deprey, Αντιπρόεδρος του GS1 in Europe και CEO του GS1 France, εξηγεί: “Αυτό που έχει μεγάλη σημασία στη συνεργασία μεταξύ του GS1 Europe και του LoRa Alliance είναι η κοινή πεποίθηση για τα οφέλη της διαλειτουργικότητας. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο GS1 συνεργάζεται με πολλούς διαφορετικούς τομείς για να καταστήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο αποτελεσματικές και τις διαδικασίες διαχείρισης και ανταλλαγής δεδομένων ευκολότερες. Σήμερα, για να επωφεληθεί κανείς πλήρως από την ταχεία ανάπτυξη του IoT, είναι απαραίτητη η καλύτερη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών τομέων και η τυποποίηση δεδομένων. Στη Γαλλία, το πιλοτικό πρόγραμμα της SNCF (French National Railway Company) όπου ο GS1 France και η LoRa Alliance συνεργάζονται, αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για τα διαχειριστικά και λειτουργικά οφέλη. Αποδεικνύει επίσης την ανάγκη ανάπτυξης μιας κοινής γλώσσας που δεν εξαρτάται από τεχνολογίες, για τη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων του ψηφιακού μετασχηματισμού.”
Το αρχικό πιλοτικό πρόγραμμα, έχει επικεντρωθεί στην παρακολούθηση των αποθεμάτων και της κατάστασης των παγίων της σιδηροδρομικής βιομηχανίας. Ο σκοπός του έργου είναι να αποδείξει ότι ο συνδυασμός των τεχνολογιών RFID και LoRaWAN καταλήγουν σε οικονομικά αποδοτικότερη λύση για τη διαχείριση των σιδηροδρομικών παγίων και βελτιωμένους χρόνους συντήρησης και λειτουργίας. Στόχος είναι να δρομολογηθούν και άλλα πιλοτικά προγράμματα και έργα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, τόσο σε επιπλέον τομείς αλλά και σε άλλες χώρες.