HellaSync data pool
Συγχρονισμός αξιόπιστων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο
Το HellaSync είναι το data pool που δημιουργήθηκε από τον GS1 Association-Greece για την ελληνική αγορά, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Πρόκειται για μία πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι εμπορικοί συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εισάγουν, αποθηκεύουν, ανταλλάσσουν και τελικά συγχρονίζουν μεταξύ τους πλήρη, ποιοτικά και αξιόπιστα δεδομένα προϊόντων, με τρόπο απλό και τυποποιημένο.
Το HellaSync είναι πιστοποιημένο GS1 GDSN data pool, δίνει δηλαδή τη δυνατότητα στους χρήστες του να συνδεθούν με το GS1 Global Registry, έναν διεθνή κατάλογο προϊόντων που περιλαμβάνει εκατομμύρια κωδικούς και χρησιμοποιείται ήδη από χιλιάδες επιχειρήσεις στον κόσμο.
Το HellaSync διαθέτει περισσότερα από 300 πεδία για χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπως logistics data, marketing data, πληροφορίες απαιτούμενες για την εναρμόνιση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1169/2011 για τα τρόφιμα. Είναι εναρμονισμένο με το διεθνές πρότυπο GS1 Global Data Model και επιπλέον περιλαμβάνει τα απαιτητά στοιχεία της υπηρεσίας Verified by GS1.
Αυτό που οραματιζόμαστε είναι όλες οι πληροφορίες που χρειαζόμαστε σχετικά με τα προϊόντα για διαφορετικές λειτουργίες της εταιρείας να επικοινωνούνται από τους προμηθευτές μέσα από το Data Pool και το GDSN.
Μάνος Φρονίστας
Data and Synergies Manager, ΑΒ Βασιλόπουλος
Top Greek yogurt company FAGE sees measurable benefits from GDSN
FAGE was one of the first businesses in Greece to join HellaSync
"The HellaSync data pool have helped us better manage our products, which in turn increased our sales in new countries and with demanding customers.”Epameinondas Klapsis - Labelling & Product Specification Supervisor, R&D Department, FAGE SA
Πώς επιτυγχάνεται ο συγχρονισμός δεδομένων;
Οι Πωλητές είναι επιχειρήσεις όπως brand owners ή παραγωγοί προϊόντων, οι οποίοι λειτουργούν ως προμηθευτές δεδομένων Data Suppliers και καταχωρούν με δομημένο τρόπο σε ένα data pool, τα κύρια δεδομένα των προϊόντων τους για όλη την προϊοντική ιεραρχία, π.χ. κωδικούς GTINs προϊόντων, κατηγορία, στοιχεία marketing και logistics, στοιχεία διατροφικής επισήμανσης. Επιπλέον καταχωρούν στοιχεία της επιχείρησής τους όπως διεθνή κωδικό θέσης GLN, στοιχεία επικοινωνίας, υπεύθυνους επικοινωνίας, διεύθυνση κλπ. Στη συνέχεια, τα κοινοποιούν μαζικά προς τους εμπορικούς συνεργάτες τους.
Αντίστοιχα, οι λιανέμποροι, χονδρέμποροι, e-shops κλπ. που είναι οι Αγοραστές, είναι συνδεδεμένοι με ένα data pool και λειτουργούν ως παραλήπτες δεδομένων Data Recipients. Μέσω του παγκοσμίου δικτύου GDSN, δίνεται η δυνατότητα να αντλήσουν δεδομένα που τους κοινοποιεί ο προμηθευτής δεδομένων απευθείας (τοπικός ή διεθνής συνεργάτης) αλλά και να αναζητήσουν δεδομένα προϊόντων (τοπικά/διεθνώς) με διάφορα κριτήρια αναζήτησης από προμηθευτές δεδομένων που είναι χρήστες του GDSN. Οι Data Recipients ειδοποιούνται αυτόματα όταν υπάρχουν ενημερώσεις από τους εμπορικούς εταίρους τους και λαμβάνουν στα συστήματά τους αυτόματα τις δημοσιεύσεις ή αλλαγές των προϊοντικών δεδομένων.
Η σύνδεση των data pools διαφόρων χωρών με το GDSN, καθιστά δυνατή τη διαδικασία άντλησης δεδομένων χρησιμοποιώντας μια κεντρική πηγή πληροφορίας, το GS1 Global Registry.
Ποιοί χρησιμοποιούν το HellaSync data pool;
Χρήστες του HellaSync είναι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τον ρόλο του προμηθευτή ή του παραλήπτη δεδομένων και μέσω του data pool ενδιαφέρονται να ανταλλάσουν και τελικά να συγχρονίζουν δεδομένα και πληροφορίες που σχετίζονται με τα προϊόντα.
Το HellaSync διασφαλίζει ότι οι εμπορικοί εταίροι διατηρούν τις ίδιες πληροφορίες στα συστήματά τους και τυχόν αλλαγές που επήλθαν στα δεδομένα των προμηθευτών καταχωρούνται μία μόνο φορά και αποστέλλονται αυτόματα στους ενδιαφερόμενους. Η διαδικασία μπορεί να γίνεται από χρήστη ή αυτόματοποιημένα machine-to-machine.
“Ο συγχρονισμός δεδομένων μέσω του ελληνικού Data Pool HellaSync με εντελώς αυτόματο τρόπο (machine to machine), αλλάζει ριζικά τον τρόπο που οι επιχειρήσεις ανταλλάσσουν master data, μειώνοντας τους χρόνους επεξεργασίας και απόκρισης σε όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την αρχική συμφωνία έως την τελική διάθεση στο ράφι, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις ευκαιρίες πώλησης.”
Γιάννης Βλαχονικολέας
Innovation & Development Manager, METRO AEBE
Το HellaSync εξασφαλίζει ότι οι πληροφορίες για τα προϊόντα συμβαδίζουν με τα πρότυπα GS1 και δεν περιέχουν τεχνικά λάθη ή λάθη λογικής στην ιεράρχηση των μονάδων εμπορίας ενώ ελέγχει ότι οι πληροφορίες για τις μονάδες εμπορίας:
Περιέχουν μόνο επιτρεπτές τιμές
Για κάποιες πληροφορίες των μονάδων εμπορίας, όπως η κατηγορία του προϊόντος και ο τύπος συσκευασίας, επιτρέπονται μόνο συγκεκριμένες τιμές.
Ακολουθούν τους κανόνες απόδοσης κωδικών GTIN
Οι κανόνες περιγράφουν ποιές αλλαγές σε ένα προϊόν απαιτούν την απόδοση νέου κωδικού GTIN και ποιές αλλαγές επιτρέπονται χωρίς να αλλάξει ο κωδικός GTIN.
Περιέχουν λογικές τιμές
Για παράδειγμα, η μέγιστη θερμοκρασία αποθήκευσης πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ελάχιστη θερμοκρασία αποθήκευσης.
Τηρούν προδιαγραφές
Συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της εθνικής αγοράς και πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξη του προϊόντος σ’ αυτήν.
Περιέχουν μετρήσεις που αθροίζονται σωστά
Για παράδειγμα, το άθροισμα του μικτού βάρους των περιεχομένων μιας παλέτας, θα πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο με το μικτό βάρος της παλέτας.
Ασφαλή πρωτόκολλα επικοινωνίας
εξασφαλίζοντας την ομαλή μετάδοση και λήψη της πληροφορίας.
Μέσω του HellaSync είναι προσβάσιμα:
35.000.000
κωδικοί προϊόντων GTIN
44
data pools
63.000
Suppliers/Retailers/Marketplaces
Με τη χρήση των data pools επιτυγχάνεται:
Μείωση “Time-to-Shelf” | Μ.Ο. 2-6 εβδομάδες |
Βελτίωση διαχείρισης Παραγγελιών & Προϊόντων | κατά 67% |
Μείωση λανθασμένων πληροφοριών κατά τη διαδικασία πώλησης | Μ.Ο. 25% - 55% |
Μείωση χρόνου διαχείρισης δεδομένων | κατά 30% |
Μείωση των ελλείψεων (βελτίωση διαθεσιμότητας στο ράφι) | από 8% στο 3% |
Πιθανότητα αναζήτησης συμπληρωματικών πληροφοριών για το προϊόν | μειωμένη έως και 46,9% |
Data Pool στα logistics = το συνώνυμο της ακρίβειας διαστάσεων και ιεραρχιών συσκευασίας. Η σωστή πληροφορία στον κατάλληλο χρόνο, αξιοποιώντας την άμεσα και όχι όταν αυτή απαιτηθεί αλλά πριν ακόμη εμφανιστεί η ζήτηση, διασφαλίζει ακριβέστερη και αποδοτικότερη οργάνωση, μείωση χαμένων ωρών και φορτίων, με λίγα λόγια = Μείωση κόστους, αύξηση παραγωγικότητας & αποτελεσματικότητας εξυπηρέτησης.
Κορωναίος Παναγιώτης
CEO, Synergy in Supply Chain SA
Premium
Στην κατηγορία συνδρομής Premium προβλέπεται η παροχή της υπηρεσίας HellaSync καθώς και εκπαίδευση, υποστήριξη και 2 καταχωρήσεις προϊόντων.
Η υπηρεσία HellaSync απαιτεί κατ’ ελάχιστο έναν διεθνή κωδικό θέσης GLN για την μοναδική αναγνώριση της επιχείρησης στο GDSN. Με την αποστολή της σχετικής αίτησης εγγραφής στην υπηρεσία, θα ενταχθείτε στο δοκιμαστικό Pre-Production περιβάλλον χρήσης και θα ακολουθήσει εκπαίδευση στο περιβάλλον του GDSN και τη χρήση του HellaSync. Μετά την πάροδο του διαστήματος εξοικείωσης, ακολουθεί η μετάβαση στο παραγωγικό Production περιβάλλον του HellaSync και η έναρξη εισαγωγής δεδομένων των προϊόντων για τον συγχρονισμό τους με συνεργάτες-χρήστες του GDSN. Προϋπόθεση για τη μετάβαση είναι η επιχείρηση να έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση της συνδρομής της σε κατηγορία Premium.
Περισσότερες πληροφορίες
Επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία ή τη δυνατότητα χρήσης του HellaSync από την επιχείρησή σας; Στείλτε μας τις απορίες σας ή ζητήστε συνάντηση στο email hellasync@gs1greece.org.
Χρήσιμα εργαλεία χρηστών HellaSync
Κανόνες απόδοσης Κωδικών GS1
Κατηγοριοποίηση Προϊόντων - GPC
Οδηγοί ανά κλάδο δραστηριότητας
Οδηγοί GS1 GDSN
- Οδηγός Λειτουργίας Παγκοσμίου Δικτύου GS1 GDSN (GDSN Operations Manual)
-
Οδηγός Εφαρμογής Κανόνων GS1 GDSN σε Μονάδες Εμπορίας (GDSN Trade Item Implementation Guide)
-
Οδηγός Εναρμόνισης και Καταχώρησης Προϊόντων Μεταβλητής Μέτρησης στο GS1 GDSN
- Κανόνες Επικύρωσης GS1 GDSN (GS1 GDSN Validation Rules)
- Κανόνες Μέτρησης Διαστάσεων Συσκευασιών
- Προδιαγραφές Φωτογράφισης Προϊόντων
Συχνές ερωτήσεις
Ναι. Το HellaSync καλύπτει το σύνολο των χαρακτηριστικών διατροφικής επισήμανσης, όπως καθορίζονται από τον ΕΚ 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. Δείτε εδώ τη συνεισφορά των προτύπων GS1 στην υλοποίηση του Κανονισμού για την επιχείρησή σας.