Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Όλα ξεκίνησαν από ένα barcode
Beep!
Στις 26 Ιουνίου 1974, ένα πακέτο τσίχλες έγινε το πρώτο προϊόν με γραμμωτό κώδικα barcode, που αναγνώστηκε με scanner σε ένα κατάστημα. Σήμερα, τα barcodes διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην αλυσίδα εφοδιασμού, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης τη σωστή στιγμή.
Διαχειριζόμαστε το πρότυπο γραμμωτού κώδικα που χρησιμοποιείται από λιανοπωλητές, κατασκευαστές και προμηθευτές. Αν θέλετε να βάλετε ένα barcode σε ένα αντικείμενο που να μπορεί να σκαναριστεί με επιτυχία οπουδήποτε στον κόσμο, πρέπει να μιλήσετε μαζί μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας
Τι νεότερο υπάρχει;
Ταξιδέψτε μαζί μας στον χρόνο!
1973
Στις 3 Απριλίου 1973, οι εκπρόσωποι της αγοράς των ΗΠΑ δημιουργούν το barcode - μια καινοτομία που έχει φέρει επανάσταση στη σύγχρονη οικονομία και στην κοινωνία μας.
1974
Ο Uniform Code Council (UCC) που εδρεύει στις Η.Π.Α. διορίζεται ως διαχειριστής του νέου Universal Product Code (UPC) barcode. Στις 26 Ιουνίου 1974 - σε ένα σούπερ μάρκετ Marsh που βρίσκεται στο Οχάιο - μια συσκευασία τσίχλας Wrigley γίνεται το πρώτο προϊόν στον κόσμο που σκανάρεται με barcode.
1977
Ο European Article Numbering Association (EAN) ιδρύεται ως διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός προτύπων στις Βρυξέλλες του Βελγίου. Το νέο EAN barcode είναι πλήρως συμβατό με το UPC barcode στις Η.Π.Α.
1983
Τα κλασικά barcodes επεκτείνονται και χρησιμοποιούνται και πέρα από τα ταμεία, για πολυσυσκευασίες, θήκες και χαρτοκιβώτια χονδρικής.
1989
Ο GS1 δημοσιεύει το πρώτο του διεθνές πρότυπο για την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων (EDI), δημιουργώντας έναν αποτελεσματικό, ασφαλή και αυτοματοποιημένο τρόπο για τους εμπορικούς εταίρους να ανταλλάσσουν απρόσκοπτα πληροφορίες και να επικοινωνούν μεταξύ τους.
1995
Ο GS1 επεκτείνεται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αναπτύσσοντας πρότυπα για την αύξηση της ασφάλειας των ασθενών, την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη βελτίωση της αναγνώρισης και της ιχνηλασιμότητας των ιατρικών προϊόντων.
1999
Οι προδιαγραφές για το GS1 DataBar εγκρίνονται. Αυτά τα barcodes με "μειωμένο χώρο" και συμπτυγμένες γραμμές, μπορούν να αναγνωρίσουν μικρά αντικείμενα όπως κοσμήματα και φρέσκα τρόφιμα - και να μεταφέρουν περισσότερες πληροφορίες από τα κλασικά barcode.
2000
Στην αρχή της νέας χιλιετίας, o GS1 είναι παρών σε 90 χώρες.
2002
Η διαδικασία Global Standards Management Process (GSMP) του GS1 εγκαινιάζεται, παρέχοντας ένα ουδέτερο περιβάλλον για την αγορά, για να συζητήσει κοινές επιχειρηματικές προκλήσεις και να δημιουργήσει νέες λύσεις βασισμένες σε πρότυπα για τις επιχειρήσεις.
2003
Η EPCglobal, Inc. δημιουργείται με σκοπό την καινοτομία και την ανάπτυξη προτύπων για τον Electronic Product Code (EPC), και υποστηρίζοντας τη χρήση της τεχνολογίας Αναγνώρισης Ραδιοσυχνοτήτων (RFID), βελτιώνει τελικά την ακρίβεια των αποθεμάτων και αυξάνοντας τη διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
2004
Το GS1 DataMatrix είναι το πρώτο δισδιάστατο barcode που υιοθετήθηκε από τον GS1.
Δημιουργείται το Παγκόσμιο Δίκτυο Συγχρονισμού Δεδομένων GS1 (GS1 GDSN®). Αυτό το δίκτυο δεδομένων για προϊόντα δίνει τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε επιχείρηση, οπουδήποτε, να μοιράζεται απρόσκοπτα ποιοτικές πληροφορίες προϊόντων.
2005
Ο UCC και ο EAN συγχωνεύονται, δημιουργώντας έναν ενιαίο διεθνή οργανισμό με 101 εθνικούς Οργανισμούς Μέλη (MΟs).
2006
Ο GS1 ανακοινώνει το πρώτο παγκόσμιο πρότυπο ιχνηλασιμότητας, ανοίγοντας το δρόμο για βελτιωμένη διαλειτουργικότητα και διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
2010
Καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται, ο GS1 εισέρχεται στον κόσμο του B2C, διερευνώντας πρότυπα για να παρέχει στους καταναλωτές άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες προϊόντων μέσω των φορητών συσκευών τους.
2013
Ο GS1 λαμβάνει διαπίστευση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως φορέας έκδοσης των μοναδικών αναγνωριστικών συσκευών (UDI), που χρησιμοποιούνται για την παγκόσμια και μοναδική αναγνώριση ιατρικών συσκευών.
2014
Ο GS1 χτίζει μια νέα παγκόσμια στρατηγική για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ψηφιακού εμπορίου πολλαπλών καναλιών, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης του πρώτου «ψηφιακού» προτύπου.
2016
Το BBC χαρακτηρίζει το GS1 barcode “ένα από τα 50 πράγματα που στήριξαν την παγκόσμια οικονομία”.
2018
Ο GS1 επεκτείνεται στον χρηματοοικονομικό τομέα ως διαπιστευμένος εκδότης των Legal Entity Identifiers (LEI), των κωδικών που προσδιορίζουν μοναδικά τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
2019
Το μητρώο GS1 Registry έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή των GS1 Εταιρικών Προθεμάτων (GCP), των Παγκοσμίων κωδικών Μονάδων Εμπορίας (GTIN) ή αλλιώς κωδικών barcodes, και των GS1 Διεθνών Κωδικών Θέσης (GLN). Το Verified by GS1 δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα: οι brand owners μπορούν να μοιράζονται βασικά δεδομένα για τα προϊόντα τους και το λιανεμπόριο και τα marketplaces μπορούν να επαληθεύσουν την ταυτότητα των προϊόντων που πωλούν.
2020
Το πρότυπο GS1 Digital Link αξιοποιεί τα QR codes για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε πλούσια πληροφόρηση μέσα από το διαδίκτυο, από τους ίδιους τους brand owners, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για τα προϊόντα, προωθητικές ενέργειες, συστατικά, συνταγές και πολλά άλλα.
2021
Ο GS1 υποστηρίζει την αγορά ώστε να μπορεί να αναγνώσει δισδιάστατα barcodes – QR codes και GS1 DataMatrix - στα σημεία λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο έως το τέλος του 2027.
2022
Μια κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) σκιαγραφεί τη δύναμη της αναγνώρισης προϊόντων και θέσεων GS1 για να καταστήσει το διασυνοριακό εμπόριο πιο αποτελεσματικό, χωρίς αποκλεισμούς και πιο βιώσιμο.
2023
Ο GS1 γιορτάζει την 50ή επέτειο του barcode μαζί με την οικογένειά του από 116 εθνικούς οργανισμούς GS1 (MOs). Πάνω από 1 δισεκατομμύριο προϊόντα έχουν ήδη GS1 barcodes που σκανάρονται δισεκατομμύρια φορές κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο.
2024
Ο GS1 γιορτάζει την 50ή επέτειο από το πρώτο σκανάρισμα του barcode, και υποδέχεται το μέλλον με τα barcodes της επόμενης γενιάς – τα QR Codes που βασίζονται στα πρότυπα GS1.