Κωδικός προϊόντος GTIN
Τι είναι o κωδικός GTIN;
Ο GTIN (Global Trade Item Number) ή Διεθνής Κωδικός Μονάδων Εμπορίας προσδιορίζει μοναδικά ένα προϊόν προκειμένου αυτό να διακινηθεί οπουδήποτε στον κόσμο και με οποιονδήποτε τρόπο. Ακολουθεί το προϊόν σε όλη τη διαδρομή του στην εφοδιαστική αλυσίδα, από την παραγωγή του έως και τη διάθεσή του στον τελικό καταναλωτή, χωρίς ποτέ να αλλάζει.
Οι κωδικοί GTIN βρίσκονται κάτω από τα barcodes σχεδόν σε κάθε προϊόν στον κόσμο και γι' αυτό συχνά αποκαλούνται "κωδικοί barcodes". Είναι επίσης γνωστοί και με την προηγούμενη ονομασία τους, EAN ή UPC.
Οι κωδικοί GTIN εκδίδονται από τους εθνικούς οργανισμούς-μέλη του GS1 σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να διασφαλιστεί η μοναδικότητά τους, ενώ η χρήση τους αδειοδοτείται σε μία επιχείρηση και μόνο. Με την εγγραφή σας στον GS1 Association-Greece, μπορείτε να δημιουργήσετε όλα τα GTIN που χρειάζεστε.
Είδη κωδικών GTIN
Οι ίδιοι κωδικοί GTIN, ανεξαρτήτως των ψηφίων τους, χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση για τον προσδιορισμό των προϊόντων είτε αυτά πωλούνται σε φυσικά καταστήματα είτε στο διαδίκτυο.
Στην πλειονότητα των προϊόντων που προορίζονται για λιανική πώληση, συναντάμε την 13ψήφια δομή κωδικού GTIN, που ονομάζεται GTIN-13.
Άλλες δομές κωδικών GTIN είναι:
50 χρόνια GTIN
Γιορτάζουμε 50 χρόνια από τη δημιουργία του κωδικού GTIN, του αριθμού πίσω από το barcode, πους είναι το σημαντικότερο πρότυπο στην ιστορία της αλυσίδας εφοδιασμού μιας και έκανε δυνατή την ψηφιοποίηση και άλλαξε το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου.
Ποιός έχει την ευθύνη της κωδικοποίησης των προϊόντων;
Ο γενικός κανόνας ορίζει ότι την ευθύνη για την απόδοση του GTIN σε ένα προϊόν, τη φέρει ο ιδιοκτήτης του εμπορικού σήματος (brand), ανεξάρτητα από το πού και από ποιόν κατασκευάζεται. Έτσι, σε οποιονδήποτε έλεγχο μέσω αναζήτησης στην υπηρεσία Verified by GS1, ο ενδιαφερόμενος καταλήγει στα στοιχεία της επιχείρησης, όπως αυτά εμφανίζονται πάνω στο προϊόν.
Ιδιοκτήτης του εμπορικού σήματος (brand) μπορεί να είναι:
Ο κατασκευαστής ή ο προμηθευτής ή ο παραγωγός
- Μία επιχείρηση κατασκευάζει η ίδια τα προϊόντα της ή αναθέτει την κατασκευή τους σε οποιονδήποτε τρίτο, με σκοπό αυτά να κυκλοφορήσουν με την εμπορική επωνυμία που ανήκει στην ίδια.
Ο εισαγωγέας ή ο χονδρέμπορος
- Ο εισαγωγέας ή ο χονδρέμπορος αναθέτει την κατασκευή του προϊόντος σε οποιονδήποτε τρίτο σε οποιαδήποτε χώρα, και το πουλά με την εμπορική επωνυμία που ανήκει στον ίδιο.
- Ο εισαγωγέας ή ο χονδρέμπορος μεταβάλλει το προϊόν ή το ανασυσκευάζει, επομένως είναι απαραίτητη η απόδοση νέου GTIN
Ο λιανέμπορος
- Ο λιανέμπορος αναθέτει την κατασκευή του προϊόντος σε οποιονδήποτε τρίτο σε οποιαδήποτε χώρα, και το πουλά με την εμπορική επωνυμία που ανήκει στον ίδιο.
Οι κωδικοί GTIN και τα Εταιρικά Προθέματα GS1, αδειοδοτούνται από τον GS1 σε μία συγκεκριμένη επιχείρηση διεθνώς, η οποία δεν δικαιούται να μεταβιβάζει τη χρήση των κωδικών αριθμών GS1 σε τρίτους, με ή χωρίς αντάλλαγμα, να κάνει κοινή χρήση αυτών με τρίτα πρόσωπα και να τους τροποποιεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Πόσους κωδικούς GTIN χρειάζομαι;
Ο αριθμός των κωδικών που χρειάζεστε, εξαρτάται από τον αριθμό των προϊόντων και των παραλλαγών που θέλετε να κωδικοποιήσετε (π.χ. χρώμα, μέγεθος, άρωμα, γεύση, συσκευασία). Προτείνουμε να πολλαπλασιάσετε τον αριθμό των ειδών που έχετε με τον αριθμό των παραλλαγών τους, σκεπτόμενοι σε βάθος 3ετίας.
Παράδειγμα
Αν το προϊόντα είναι ρούχα και έχετε 10 σχέδια για μπλούζες, με 9 χρώματα για την καθεμία και 4 διαφορετικά μεγέθη για κάθε χρώμα, τότε χρειάζεστε 360 κωδικούς (10 είδη x 9 παραλλαγές x 4 μεγέθη το καθένα).
Η ετήσια συνδρομή για εταιρικό πρόθεμα GS1 προβλέπει την απόδοση έως και 100.000 κωδικών GTIN-13, οι οποίοι αποδίδονται σταδιακά, ανάλογα με την ανάγκη της επιχείρησης για λόγους διαχείρισης και οικονομίας του συστήματος.
Επομένως μπορείτε αρχικά να αιτηθείτε τους κωδικούς που προβλέπετε ότι θα χρειαστείτε και στο μελλον να ζητήσετε την έκδοση επιπλέον. Έπειτα από γραπτό αίτημά σας, θα εκδοθεί άμεσα επιπλέον εταιρικό πρόθεμα για την επιχείρησή σας.
Πότε πρέπει να αλλάζει ένας κωδικός GTIN;
Οι κανόνες για τη διαχείριση των κωδικών GTIN προβλέπουν ότι ένα νέο προϊόν, πρέπει πάντα να έχει ένα νέο κωδικό barcode, ώστε να είναι σαφής η διαφοροποίησή του. Νέα προϊόντα θεωρούνται όσα δεν υπάρχουν στο κωδικολόγιο του brand owner και εισάγονται για πρώτη φορά στην αγορά.
Μία παραλλαγή προϊόντος, είναι ένα ήδη υπάρχον προϊόν που πλέον θα διατίθεται διαφοροποιημένο, αντικαθιστώντας την προηγούμενη εκδοχή του. Για την περίπτωση αυτή, υπάρχουν κατευθύνσεις, που προσδιορίζουν πότε αλλαγές στα χαρακτηριστικά ή τη συσκευασία του προϊόντος, απαιτούν την αλλαγή του barcode.
When do I need to change the GTIN on my product?
Πότε πρέπει να αλλάξω τον κωδικό GTIN και το barcode σε ένα προϊόν μου;
Απόδοση κωδικού GTIN σε προϊόν
Οι κωδικοί GTIN βρίσκονται υπό την αποκλειστική διαχείριση της επιχείρησης, μέσα από την Περιοχή Μελών του GS1 Association Greece.
Για την απόδοση ενός κωδικού GTIN σε προϊόν, αρκεί η είσοδος στην ενότητα Προϊόντα της Περιοχής Μελών, όπου θα εμφανιστεί ο επόμενος διαθέσιμος κωδικός για να καταχωρήσετε τα στοιχεία του προϊόντος με το οποίο θέλετε να τον αντιστοιχήσετε. Τόσο απλά! Η διαδικασία δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις χρήσης υπολογιστών, ούτε μελέτη για την ομαδοποίηση των προϊόντων σας, ούτε γνώση για τις δομές των κωδικών ή υπολογισμό ψηφίων ελέγχου.
Υπενθυμίζουμε ότι με την οριστική καταχώρηση των προϊόντων σας, αυτά είναι ορατά παγκοσμίως και διαθέσιμα προς αναζήτηση μέσω της υπηρεσίας Verified by GS1.
Πότε ένα GTIN είναι έγκυρο;
Τα εταιρικά προθέματα GS1 και οι μεμονωμένοι κωδικοί GTIN εκδίδονται αποκλειστικά από τον GS1 Global και τα εθνικά γραφεία GS1 ανά τον κόσμο, που αποτελούν και την μοναδική έγκυρη πηγή για τη διαχείριση και έκδοση κωδικών GS1 barcodes.
Οι κωδικοί GTIN καταχωρούνται στο Verified by GS1, μαζί με τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία έχουν αδειοδοτηθεί, προκειμένου να είναι δυνατή η αναζήτηση και επιβεβαίωση της εγκυρότητάς τους από κάθε ενδιαφερόμενο παντού στον κόσμο.
Η πλατφόρμα Verified by GS1 επιπλέον τροφοδοτείται από τους ίδιους τους brand owners, παραγωγούς και κατασκευαστές, με επιπλέον στοιχεία για τα προιόντα τους, και λειτουργεί ως σημείο επιβεβαίωσης των πληροφοριών που τηρεί το εμπόριο, φυσικό ή ηλεκτρονικό, στα συστήματά του για τα προϊόντα αυτά.
Εξαγωγές προϊόντων
Τα πρότυπα GS1 έχουν δημιουργηθεί και εξελίσσονται προκειμένου να εξυπηρετούν τις ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας και συνεπώς και τις εξαγωγές. Παρότι που κατά βάση η εφαρμογή τους είναι εθελοντική, συνήθως αποτελεί εμπορική επιταγή. Ωστόσο σε πολλές χώρες και σε διάφορους κλάδους, η κωδικοπoίηση των προϊόντων με κωδικούς GTIN και με barcode GS1 είναι προαπαιτούμενη, προκειμένου να εξάγετε τα προϊόντα σας.
Χρειάζομαι κωδικούς GTIN για τα προϊόντα μου
Η μοναδικότητα και εγκυρότητα των κωδικών GTIN και των GS1 barcodes εξασφαλίζεται μόνο όταν αυτά έχουν εκδοθεί από εθνικούς οργανισμούς GS1 που αποτελούν την αποκλειστική πηγή για την διαχείρισή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο GS1 Association Greece είναι σύνδεσμος μη κερδοσκοπικός, μέλος του διεθνούς Οργανισμού GS1, νόμιμος και μοναδικός εξουσιοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα για την έκδοση και διαχείριση κωδικών barcodes GS1 με προθέματα 520 και 521.
Συχνές ερωτήσεις
Συμπληρώνετε και αποστέλλετε την αίτηση εγγραφής μέλους μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα, καταβάλλοντας παράλληλα το αντίστοιχο ποσό εγγραφής και ετήσιας συνδρομής.