Νέα

Διεθνές Συνέδριο Υγείας GS1

Παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Υγείας, ενώ καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχής Φορέων και Επαγγελματιών Υγείας

O παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός Οργανισμός GS1, που δημιουργεί και διαχειρίζεται το πλέον διαδεδομένο σύστημα προτύπων στον κόσμο για την εφοδιαστική αλυσίδα, κατέχοντας ηγετική θέση στη διευκόλυνση του παγκόσμιου εμπορίου, ανακοίνωσε ότι το πρόσφατο GS1 Διεθνές Συνέδριο Υγείας που έγινε στην Δανία, προσέλκυσε το ενδιαφέρον πάνω από 350 επαγγελματιών Υγείας από 43 διαφορετικές χώρες. Στόχος του Συνεδρίου ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις και την υιοθέτηση των εφαρμογών στον τομέα της Υγείας, ώστε να είναι σύννομοι με τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις των πελατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς κατέγραψε το μεγαλύτερο ρεκόρ συμμετοχών στην ιστορία του.

Ο κ. Nick Hækkerup, Υπουργός Υγείας της Δανίας, επισήμανε τη σπουδαιότητα του Συνεδρίου, καθώς αυτό απαντά στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Υγείας και πως τα GS1 standards βοηθούν τους επαγγελματίες Υγείας να κατευθύνουν την εφοδιαστική αλυσίδα σε ασφαλέστερες και πιο διαφανείς διαδικασίες. Παράλληλα, ο κ. Lord Philip Hunt, ομιλητής για το UK Shadow και Πρόεδρος του Healthcare Supply Association και της Royal Society of Public Health, μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο eProcurement του NHS της Αγγλίας (National Health Services), όπου και εφαρμόστηκαν τα GS1 standards, ενώ οι παραβρισκόμενοι ενημερώθηκαν για το πώς αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που αναμένεται να μειώσει τα έξοδα κατά £1,5-£2 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2016.

Στη διάρκεια των τριών ημερών του Συνεδρίου, καλύφθηκαν θέματα που αφορούσαν διαφορετικούς τομείς και τις τελευταίες εξελίξεις σε κανονισμούς από τους διάφορους Φορείς και Κυβερνήσεις του Κλάδου της Υγείας παγκοσμίως, όπως το «Unique Device Identification (UDI)»,ένα σύστημα για την μοναδική σήμανση και αναγνώριση των ιατρικών συσκευών με ταυτόχρονη ενημέρωση μιας κεντρικής βάσης δεδομένων, αλλά και το “serialization” που επιτρέπει στα φαρμακευτικά προϊόντα να ανιχνεύονται με στόχο την αποτροπή κυκλοφορίας πλαστών προϊόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Τέτοιου είδους συστήματα θα προσδώσουν αναρίθμητα πλεονεκτήματα και θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ασφάλεια των ασθενών, διευκολύνοντας τις ανακλήσεις, αναφέροντας τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και παρέχοντας τη βάση για μια πιο ασφαλή παγκόσμια αλυσίδα διανομής. Παράλληλα προσφέρουν ένα σαφή τρόπο τεκμηρίωσης της χρήσης κάθε συσκευής σε ηλεκτρονικά μητρώα υγείας και κλινικά πληροφοριακά συστήματα.

«Τα παγκόσμια συνέδρια Υγείας του GS1 αποτελούν σημεία συνάντησης για τους επαγγελματίες του Τομέα της Υγείας από όλο τον κόσμο με στόχο να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή των νέων προτύπων και κανονισμών, προσδίδοντας σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, ενώ παράλληλα καταδεικνύουν το τι επιφυλάσσει το μέλλον του Κλάδου», δήλωσε ο κ. Miguel Lopera, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος GS1. «Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου είναι οι εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς πρόσφατα η παγκόσμια κοινότητα εμβολίων διερευνά τη δυνατότητα χρήσης των GS1 barcodes στις αλυσίδες προμήθειας εμβολίων και τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση αυτή».

Πέραν των εξελίξεων που γνωστοποιούνται από τον GS1 για την εφαρμογή τυποποίησης σε ολόκληρο τον Κλάδο της Υγείας και της έκθεσης που δημοσιεύθηκε από την McKinsey & Company “Strength in unity: The promise of global standards in healthcare”, o Οργανισμός υποστηρίζεται δημοσίως από πάνω από 60 Παγκόσμιους Φορείς Υγείας, οι οποίοι εξέφρασαν όλοι τους εγγράφως την θερμή υποστήριξη τους, δηλώνοντας ότι τα πρότυπα GS1 είναι τα πλέον κατάλληλα διεθνή πρότυπα για τον Κλάδο τους.

Το επόμενο GS1 Συνέδριο Υγείας θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό τον Απρίλιο του 2015 και σκοπεύει να καλύψει και πάλι ένα ευρύ φάσμα με τις τελευταίες εξελίξεις και τα πιο σημαντικά θέματα από τον Κλάδο της Υγείας.

Διεθνές Συνέδριο Υγείας GS1

contact rs