Στα πλαίσια του 2nd Health Innovation Conference, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου 2018 στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον χαιρετίστηκε από τους παρευρισκόμενους η παρουσίαση του κ. ΣωτήρηΤσιάφου - Τσιάρα, Στρατιωτικός Φαρμακοποιός, MSc Logistics & Supply Chain Management, 401 ΓΣΝΑ.
Η ομιλία του εστιάστηκε σε σύγχρονα πρότυπα οργάνωσης των εφοδιαστικών αλυσίδων στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα παρουσίασε την πρωτοβουλία του 401 Γενικού Στατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, που δρα καινοτόμα για τα δεδομένα της χώρας μας, να εφαρμόσει πρώτο τα Διεθνή Πρότυπα GS1 για την κωδικοποίηση, σήμανση, κατηγοριοποίηση και ιχνηλάτηση φαρμάκων και υγειονομικών υλικών καθώς και τα οφέλη της υιοθέτησης σύγχρονων προτύπων οργάνωσης των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Στο νοσοκομείο είναι σε εξέλιξη πιλοτικό έργο αυτοματοποίησης της διακίνησης των επεμβατικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με τη χρήση του διεθνούς συστήματος προτύπων GS1. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάφος –Τσιάρας, «με την υιοθέτηση της κωδικοποίησης GS1 των προϊόντων και την εκμετάλλευση της εμπορικής τους σήμανσης με barcodes, δίνεται η δυνατότητα ακριβούς καταγραφής της απαραίτητης πληροφορίας (κωδικός, παρτίδα/serial number) σε κάθε στάδιο της διακίνησης τους στο νοσοκομείο, από την παραλαβή μέχρι την ανάλωση τους».
Όπως εξήγησε, η διακίνηση των ειδών με barcode scanning γίνεται ταχύτατα και χωρίς λάθη, εξοικονομώντας χρόνο για το εμπλεκόμενο προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει πλήρη, σαφή και ορθή εικόνα του αποθέματος. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται όχι μόνο η αποδοτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά κυρίως η ασφάλεια των ασθενών, καθώς «εξασφαλίζεται ότι δε θα χρησιμοποιηθεί ακατάλληλο ή υπό ανάκληση προϊόν, ενώ είμαστε σε θέση άμεσα να γνωρίζουμε ποιο είδος (παρτίδα/serial number) χρησιμοποιήθηκε σε ποιο ασθενή».
Ήδη, οι χρόνοι απογραφής των ειδών στο αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου (εκεί δηλαδή που τοποθετούνται stent, γίνονται αγγειογραφίες, εμβολισμοί ανευρυσμάτων κλπ) είναι 8 φορές μικρότεροι και με απόλυτη ακρίβεια σε επίπεδο LOT/EXP DATE (μηδενικό ποσοστό λάθους). «Πλέον αυτού, η κοστολόγηση των επεμβάσεων στο αιμοδυναμικό τμήμα για τα ακριβά αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται γίνεται σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή με το που τελειώνει η επέμβαση είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την αξία των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν», τόνισε ο κ. Τσιάφος-Τσιάρας, προσθέτοντας ότι στις χειρουργικές αίθουσες, η αυτοματοποίηση της καταχώρησης των υλικών που χρησιμοποιούνται με barcode scanning έχει διευκολύνει σημαντικά το προσωπικό καθώς επικεντρώνονται περισσότερο στο έργο τους, δηλαδή στον ασθενή, αντί να σπαταλούν χρόνο για την manual καταχώρηση των στοιχείων.
«Εκεί που υπάρχουν ενδιαφέροντα ποσοτικά αποτελέσματα είναι στην εφαρμογή των προτύπων GS1 στην κεντρική φαρμακαποθήκη του Στρατού Ξηράς (το κεντρικό σημείο της εφοδιαστικής αλυσίδας του Στρατού σε φάρμακα και υγειονομικά υλικά), όπου οι χρόνοι εκτέλεσης των παραγγελιών μειώθηκαν 25-30%, τα λάθη από το 10% στο 3% και η ακρίβεια αποθέματος για τα ταχέως κινούμενα είδη αυξήθηκε από το 85% στο 96%. Το project αυτό προηγήθηκε του 401 και ουσιαστικά αποτέλεσε το έναυσμα για την πιλοτική εφαρμογή των προτύπων GS1 στο νοσοκομείο», κατέληξε.
Επισημαίνουμε ότι τα πρότυπα GS1 εφαρμόζονται ευρέως σε όλους τους κλάδους του τομέα υγείας διευκολύνοντας την εναρμόνιση με τους εκάστοτε εθνικούς ή διεθνείς κανονισμούς, με απώτερο σκοπό την προστασία του ασθενούς. Εφαρμόζονται επίσης από τα μεγαλύτερα νοσοκομειακά ιδρύματα παγκοσμίως (π.χ. Mayo Clinic, MacKay Memorial Hospital, κ.ά).
Ακολουθεί το video της παρουσίασης του κ. Σωτήρη Τσιάφου - Τσιάρα στο συνέδριο.