1948 norman

1948

Το πρώτο barcode εφευρέθηκε το 1948 από δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Drexel τους Norman J Woodland και Bernard Silver. Στόχος τους ήταν να αντιμετωπιστούν δύο από τα πιο βασικά προβλήματα των supermarket: η διαχείριση των αποθεμάτων και η μείωση του χρόνου αναμονής των πελατών στα ταμεία του καταστήματος.

Η ιδέα ήρθε στον Woodland μία μέρα καθώς σχεδίαζε γραμμές με τα δάχτυλα του στην παραλία και βασιζόμενος στις γνώσεις κώδικα Mors που είχε. Σκέφτηκε τότε, ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις τελείες και τις γραμμές του κώδικα Mors με χοντρές και λεπτές γραμμές, δημιουργώντας έτσι έναν μοναδικό κωδικό για κάθε προϊόν.

1952

Για το σχέδιο αυτό, που ήταν στρογγυλό, o Woodland και ο Silver κατέθεσαν αίτηση και έλαβαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1952. Αν και το δίπλωμα επεξηγεί τη βασική ιδέα, υπάρχουν ελάχιστα πραγματικά στοιχεία σχετικά με το τι σχεδίασαν. Ένα ακατέργαστο πρωτότυπο στο σπίτι του Woodland χρησιμοποιούσε έναν ισχυρό λαμπτήρα πυρακτώσεως 500 Watt και ένα παλμογράφο προκειμένου να διαβαστεί ο κώδικας. Το μέγεθος των εργαλείων αυτών ήταν περίπου αντίστοιχο με αυτό ενός γραφείου! Παρόλο που το σχέδιό τους λειτούργησε στο εργαστήριο, οι περιορισμοί της τεχνολογίας εκείνης της εποχής, καθιστούσαν ανέφικτη την ευρεία εφαρμογή του συστήματος.

1966

Από τις πρώτες εταιρείες που διατύπωσαν την ιδέα ότι ένα σκάνερ θα μπορούσε να «διαβάσει» κωδικούς κάνοντας τις αγορές πιο γρήγορες, ήταν η Kroger, στην οποία άνηκε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες supermarket στη Βόρεια Αμερική. H Kroger το 1966 απηύθυνε έκκληση αναζητώντας συνεργάτη που θα είχε την απαραίτητη τεχνογνωσία, προκειμένου να αναπτύξει ένα τέτοιο σύστημα.

Μια ομάδα της Radio Corporation of America (RCA), ανέλαβε την εύρεση λύσης φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο το σχέδιο των Woodland και Silver, αφού πλέον η ανάπτυξη της τεχνολογίας του λέιζερ καθιστούσε πιο πιθανή την αξιοποίηση του σχεδίου. Η εκτύπωση του κυκλικού barcode αποδείχτηκε μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες, επειδή τυχόν ατέλειες στην εκτύπωση καθιστούσαν ολόκληρο το barcode μη λειτουργικό.

1972

Παρά τις δυσκολίες που παρουσίαζε, στις 3 Ιουλίου 1972 εγκαταστάθηκε η απαραίτητη υποδομή για την αυτόματη ανάγνωση barcode σε ένα κατάστημα Kroger. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σύστημα επηρέαζε θετικά τον όγκο των πωλήσεων. Αυτό όμως, ήταν μόλις ένα κατάστημα σε μία αλυσίδα που δραστηριοποιούταν στις ΗΠΑ. Θα έπρεπε να δοθεί μία παγκόσμια λύση, προκειμένου τα barcode να έφερναν την επανάσταση μειώνοντας τον χρόνο στα ταμεία.

1974

Με αυτό το σκεπτικό, το Σεπτέμβριο του 1974, συστάθηκε επιτροπή με το όνομα UPCC (Uniform Product Code Council) προκειμένου να εξετάσει συστήματα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την μοναδική αναγνώριση προϊόντων με την χρήση κωδικών. Οι κωδικοί αυτοί θα έπρεπε να φέρουν κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τη φύση του προϊόντος και την εταιρεία που το κατασκεύασε. Οι υπολογιστές των καταστημάτων στη συνέχεια, θα «διάβαζαν» αυτές τις πληροφορίες με σκάνερ και θα παρουσίαζαν τις δικές τους παραλλαγές, οι οποίες ενδέχεται να περιλάμβαναν ειδικές προσφορές και εκπτώσεις. Η προσπάθεια συνάντησε αρκετές αντιστάσεις, καθώς οι κατασκευαστές είχαν υφιστάμενες μεθόδους αναγνώρισης προϊόντων που δεν ήθελαν να αντικαταστήσουν,ενώ οι κατασκευαστές συσκευασιών ανησυχούσαν ότι ένας τυπωμένος κωδικός μπορεί να χαλούσε το προϊόν τους. Χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια προκειμένου να καταλήξουν σε μία λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την βιομηχανία.

Παρά το γεγονός ότι 7 ακόμη επιχειρήσεις υπέβαλαν προτάσεις στην επιτροπή, μία εκ των οποίων και η RCA που ήδη διέθετε την απαραίτητη τεχνολογία, τελικά η UPCC ανέθεσε στην IBM το έργο. Εκείνη την περίοδο εργαζόταν στην εταιρεία ο Woodland, ο οποίος συμμετείχε στον σχεδιασμό, μη έχοντας όμως ηγετική θέση σε αυτό. Τον ηγετικό ρόλο είχε ο George Laurer, μηχανικός στην IBM. Οι τεχνικές προδιαγραφές που ορίστηκαν από την UPCC ήταν πως το barcode θα έπρεπε να έχει μικρές διαστάσεις και να μπορεί να εκτυπωθεί με την υπάρχουσα τεχνολογία που χρησιμοποιούταν για τις τυπικές ετικέτες. Παράλληλα, θα έπρεπε να μπορεί να διαβαστεί γρήγορα από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ο Laurer, προσπαθώντας να βρει μια λύση που θα συνδυάζει τις προδιαγραφές αυτές αλλά και θα ξεπερνάει το πρόβλημα που δημιουργούταν συχνά κατά την εκτύπωση καθώς το κυκλικό σχέδιο μουτζουρωνόταν όταν το χαρτί περνούσε από τον εκτυπωτή, αντικατέστησε το κυκλικό barcode με ορθογώνιο, φέρνοντάς το στην μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Στις 26 Ιουνίου 1974, το πρώτο είδος που είχε πάνω του τον Universal Product Code (UPC), ένα πακέτο τσίχλες Wrigley’s, σαρώθηκε σε ένα ταμείο του Troy's Marsh supermarket στο Οχάιο των ΗΠΑ.

1977

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 1977 δραστηριοποιούταν στην Ευρώπη ο EAN (European Article Numbering Association) με έδρα τις Βρυξέλλες προκειμένου να αναπτυχθεί ένα barcode συμβατό με τον UPC για την ευρωπαϊκή αγορά, οπότε και εγκαινιάζεται το 13ο ψηφίο στον αρχικό γραμμωτό κώδικα, επιτρέποντας στο σύστημα αναγνώρισης να αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια.

1984

Στην δεκαετία του 1980 εξαπλώθηκε η χρήση των barcodes τα οποία ξεκίνησαν να εμφανίζονται σε συσκευασίες εκτός των supermarket, σε κουπόνια, μονάδες logistics ακόμα και στην υγεία. 

Τον Νοέμβριο του 1984, ο UPCC μετονομάστηκε σε UCC (Uniform Code Council).

2005

Το 2005, οι οργανισμοί UCC και EAN συνεργάζονται κι έτσι δημιουργείται ένα πραγματικά μοναδικός διεθνής οργανσιμός, κάτω από το όνομα GS1, από τα αρχικά των Global Standard One.

2021

Το 2021 αποτελεί χρονιά ορόσημο για το GTIN, τον κωδικό πίσω από το barcode, που μετρά 50 χρόνια από τη δημιουργία του και αποτελεί το σημαντικότερο πρότυπο στην ιστορία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σήμερα...

 • 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το σύστημα GS1

 • 100 εκατομμύρια προϊόντα φέρουν barcodes

 • 6 δισεκατομμύρια GS1 barcodes σκανάρονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο

 

Η ιστορία, επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό του barcode από το BBC ως ένα από τα “50 πράγματα που στήριξαν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας”.

covid

Η έκθεση της Deloitte υπογραμμίζει την ανάγκη για κοινά πρότυπα σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα στον τομέα της Υγείας, καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται για τη μαζικότερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία.

Καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις παγκοσμίως αντιμετωπίζουν μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που σχετίζονται με την υγεία και τα logistics στην ιστορία, μια νέα έκθεση της Deloitte επισημαίνει την ανάγκη καθολικής υιοθέτησης κοινών προτύπων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της Υγείας ως επείγουσα και απαραίτητη λύση για να καταστεί δυνατή η γρήγορη, αποτελεσματική και ασφαλής διανομή και χορήγηση εμβολίων.

Η έκθεση της Deloitte, “Securing Trust in the Global COVID-19 Supply Chain” υποστηρίζει ότι, εκτός από τη συνεργασία με τη βιομηχανία και τη διαφανή επικοινωνία, «η υιοθέτηση των προτύπων GS1 προσθέτει εμπιστοσύνη σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού - μια εμπιστοσύνη που τελικά επεκτείνεται στους ίδιους τους ασθενείς».

Τα πρότυπα GS1 προσφέρουν διαφάνεια και συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων στην διαδικασία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Δημιουργώντας barcode, βασισμένα σε πρότυπα GS1, τα προϊόντα και τα φάρμακα ταυτοποιούνται με μοναδικό και ασφαλή τρόπο από την ανάπτυξη έως το σημείο χορήγησης. Παρόλο που η υιοθέτηση των προτύπων GS1 συνεχίζει να επεκτείνεται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αυτά δεν εφαρμόζονται ακόμη παγκοσμίως.

Τα πρότυπα GS1 προσφέρουν διαφάνεια και συμβάλλουν στη βελτίωση του συντονισμού της αλυσίδας εφοδιασμού, μειώνοντας τον κίνδυνο απώλειας ή λήξης εμβολίων και διάδοσης πλαστών εμβολίων.

Η μελέτη της Deloitte χαρακτηρίζει τις πληροφορίες αναγνώρισης εμβολίου (όπως το αναγνωριστικό προϊόντος, τον αριθμό παρτίδας και την ημερομηνία λήξης) «απαραίτητα προκειμένου οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να χορηγούν εμβόλια με σιγουριά», σημειώνοντας ότι ο Π.Ο.Υ. συνιστά όλα τα εμβόλια να ταυτοποιηθούν με αυτά τα δεδομένα σε τυποποιημένα barcode. Η GAVI  και η UNICEF απαιτούν επίσης τη χρήση προτύπων GS1 στα δευτερεύοντα πακέτα εμβολίων.

Καθώς ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες εντοπισμού και σύνδεσης των εμβολίων με ασθενείς στο σημείο χορήγησης, η έκθεση Deloitte σημειώνει επίσης, ότι «είναι σημαντικό να εντοπίσουμε και να σημάνουμε τα εμβόλια καταγράφοντας ακριβώς ποιος ασθενής έλαβε ποιο εμβόλιο και πότε». Η παγκόσμια μοναδική ταυτοποίηση που επιτυγχάνεται με την χρήση GS1 barcodes προσφέρει σημαντική βοήθεια σε αυτό το κρίσιμο έργο.

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μελέτη της Deloitte και το GS1 μπορείτε να βρείτε εδώ. 

Βρείτε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς άλλα νοσοκομεία ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν τα Πρότυπα GS1 για να επιτύχουν ασφαλέστερη, και πιο αποτελεσματική φροντίδα για τους ασθενείς τους.

Βελτίωση της ιχνηλασιμότητας στα χειρουργεία του νοσοκομείου Bernhoven,  Ολλανδία.

Το νοσοκομείο του Bernhoven στην Ολλανδία έχει αξιοποιήσει τα GS1 barcodes που εφαρμόζονται από τους προμηθευτές στους στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα έτσι ώστε να διαχειρίζεται καλύτερα πιθανές ανακλήσεις προϊόντων, να βελτιώσει τη διαχείριση των αποθεμάτων και να μειώσει χειροκίνητες διαδικασίες καταχώρησης και ελέγχου.

Αποτελέσματα

 • Η ιχνηλασιμότητα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία αυξήθηκε στο 100%
 • Το υπερβάλλον απόθεμα μειώθηκε κατά 31%.
 • Η συνολική αξία του άμεσα διαθέσιμου αποθέματος μειώθηκε κατά 23%.
 • Οι οφειλόμενοι τόκοι στα νοσοκομειακά αποθέματα μειώθηκαν κατά €2,517 με βάση τη ρευστοποίηση των αποθεμάτων.
 • Οι απώλειες μειώθηκαν κατά 72%.

 

Αύξηση των εφαρμογών σάρωσης πληροφοριών παρά την κλίνη του ασθενούς στο νοσοκομείο Charing Cross, Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νοσοκομείο Charing Cross έχει εφαρμόσει τα GS1 Barcodes στα περικάρπια των ασθενών.

Αποτελέσματα

 • Η ορθή ταυτοποίηση των ασθενών μέσω της σάρωσης του περικάρπιου αυξήθηκε από 17% σε 81%

Βελτίωση στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Dijon, Γαλλία.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Dijon έχει λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στην εφοδιαστική του αλυσίδα εφαρμόζοντας τα Πρότυπα GS1. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των διανομών φαρμακευτικών προϊόντων από την αποθήκη στον ασθενή.

Αποτελέσματα

 • Η αποδοτικότητα στην αποθήκη αυξήθηκε κατά 40%.
 • Η χωρητικότητα των αποθηκευτικών χώρων των μονάδων φροντίδας αυξήθηκε κατά 30%.
 • Τα απαξιωμένα προϊόντα έχουν μειωθεί κατά 80%
 • Η άμεση διαθεσιμότητα αποθέματος μειώθηκε κατά 60%

 

Αποτροπή Σφαλμάτων στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής στην ομάδα Νοσοκομείων Gelre, Ολλανδία.

Τα Νοσοκομεία του Gelre έχουν αναβαθμίσει τα συστήματα τους εσωτερικά ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από τις νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με τα Πρότυπα GS1.

Αποτελέσματα

 • Μείωση σφαλμάτων στη διανομή φαρμάκων κατά 74%

Βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας της περίθαλψης στο Εθνικό Κέντρο Κληρονομικών Διαταραχών Πήξης Αίματος του Νοσοκομείου St. James, Ιρλανδία.

Μια αναποτελεσματική διαδικασία ανάκλησης μολυσμένης φαρμακευτικής αγωγής πλάσματος αίματος για την αιμοφιλία, οδήγησε το Εθνικό Κέντρο Κληρονομικών Διαταραχών Πήξης Αίματος του νοσοκομείου St. James στην Ιρλανδία να υιοθετήσει τα Πρότυπα GS1 ως μέρος της πρωτοβουλίας τους για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών. Η ενέργεια αυτή επέτρεψε την πλήρη ιχνηλασιμότητα αυτών των σκευασμάτων αλλά και των ασθενών που τα δέχθηκαν.

Αποτελέσματα

 • Πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ αποθέματος φαρμάκων αφαιρέθηκαν από την εφοδιαστική αλυσίδα.
 • Η σπατάλη προϊόντων που ανέρχονταν σε 90,216 ευρώ μηδενίστηκε μέσα σε ένα χρόνο εφαρμογής του Συστήματος GS1.
 • Σφάλματα εγγράφων μηδενιστήκαν μέσα σε ένα χρόνο από την εφαρμογή του συστήματος.
 • Η ταυτοποίηση των φαρμάκων και της θέσης τους πραγματοποιήθηκε σε ποσοστό 100%, μέσα σε 10 λεπτά, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πλασματικής ανάκλησης.

 

Βελτίωση της γενικής διαχείρισης απογραφών στα Νοσοκομεία NHS Trust του Portsmouth, Ηνωμένο Βασίλειο

Τα νοσοκομεία του Portsmouth, που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων χρησιμοποίησαν τα Πρότυπα GS1. Αυτό, εκτός των άλλων, συνέβαλε και στη μείωση των απωλειών, στην εξοικονόμηση πόρων και βέβαια στη βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών.

Αποτελέσματα

 • Επετεύχθη αναλογία Απόδοσης Επένδυσης (R.O.I. Ratio) 8.5:1.
 • Το άμεσα διαθέσιμο απόθεμα μειώθηκε κατά 20%.
 • Οι νοσοκομειακές απώλειες μειώθηκαν σε λιγότερο από 1%.

 

Διασφάλιση ιχνηλασιμότητας χειρουργικών εργαλείων στο Νοσοκομείο Robert  Ballanger, Γαλλία.

Το Νοσοκομείο Robert Ballanger στη Γαλλία εφάρμοσε τα Πρότυπα GS1 για την αναγνώριση και ιχνηλάτηση των χειρουργικών εργαλείων από τον ασθενή μέχρι και τη διαδικασία της αποστείρωσης.

Αποτελέσματα

 • Δυνατή η ιχνηλάτηση των χειρουργικών εργαλείων μέχρι και το επίπεδο των ασθενών στους οποίους χρησιμοποιήθηκαν.
 • Δυνατότητα χρήσης εργαλείων από άλλα νοσοκομεία, διαχείρισή τους από τις ίδιες εγκαταστάσεις και επιστροφή με ακρίβεια στο κάθε ένα νοσοκομείο ξεχωριστά.
 • Το νοσηλευτικό προσωπικό διέθεσε πάλι όλο του το χρόνο στη φροντίδα των ασθενών αφού τα χειρουργικά εργαλεία μπορούν να ανασκευαστούν και από μη νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Οι αστοχίες στις συνθέσεις χειρουργικών εργαλείων μειώθηκαν από το 8% σε 0%.